2009-12-22 14:02:20• hírek • Gozner Gertrud

'89 decemberének emlékére

Kedd délben Szatmárnémetiben is ünnepi külsőségek között emlékeztek az 1989-es forradalomról.

12 órakor a Megyei Tanács, a Polgármesteri Hivatal, valamint a Prefektúra képviselőinek jelenlétében került sor a közigazgatási palota előcsarnokában a szatmári áldozatok nevét tartalmazó emléktábla avatójára. A szárazberki Szabó Antal, a szatmárnémeti Csaba Gergely, Sófalvi György, Király Mihály és Salajan Raluca, a kisgércei Zimbru Grigore és a kányaházi Ciul Ioan Marinel a húsz évvel ezelőtti forradalom hét szatmári áldozata.

Ezután a rendezvény az újfőtéren folytatódott, ahol a szatmári egyházak képviselői imádkoztak a forradalom áldozataiért. Szilágyi Balázs, a Láncos templom lelkipásztora magyar nyelven szólt az egybegyűltekhez, miszerint húsz éve Isten bátorságot költöztetett szolgái szívébe, akik szólni mertek a zsarnokság ellen. Megköszönte Temesvárt, amikor is az emberek az életüket sem féltetették, hogy kiálljanak a szabadság és az emberi méltóság érdekében. Csodálatos volt érezni abban az időben a felszabadulás pillanatait - hangsúlyozta ki Szilágyi, aki szerint most is szükség van az akkori reménységre és a harc folytatására.

A megemlékező beszédek után koszorúkat helyeztek el a Közigazgatási Palota falán található emléktáblánál. Elsőként a mártírok szülei tisztelegtek gyermekeik emlékei előtt, majd a 89-es forradalmárok szövetsége helyezte el a koszorúját, amit a prefektúra intézményének, a megyei tanácsnak, a polgármesteri hivatalnak, a háborús veteránoknak, valamint a politikai pártok képviselői által kísért koszorúk követtek. Az ünnepi rendezvényt, amelytől a város lakossága ezúttal is távol maradt, díszfelvonulás zárta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: